Yogaretreats

Hur vore det att få tillbringa några sommardagar med yoga och kreativitet, kravlöst och avslappnande? Syftet med kursen är att du ska få tillgång till den kreativitet som vi alla bär inom oss, men som vi kanske glömt och gömt i våra prestationsinriktade och schemalagda liv.

Varje dag inleds med ett uppvaknande yogapass där kroppen fylls av energi och förbereder dig för dagen. Därefter följer kreativa workshops som innehåller skrivande och skapande i färg och form, allt för att släppa loss den inre kreativiteten. Vi använder oss av opretentiösa,  konstnärliga tekniker såsom flödestecknande och enkla blocktryck där andning och repetition spelar en central roll. Dagen avslutas med ett avslappnande, omhuldande yogapass innan vi äter middag tillsammans.

Att få vara kreativ kan betyda mycket men i stort handlar det om att låta den inre världen få ett uttryck utåt i ett flöde där tid och rum ofta försvinner. Och här kommer yogan in. Yogan och meditationen hjälper oss att vända blicken inåt, hitta lugnet och hitta det som finns inom oss. När vi lyssnar på det som finns inombords och får ta en paus från vardagen kommer vi i kontakt med vår inre kärna, vår fantasi och kreativitet. Genom olika övningar under kursen arbetar vi med detta och låter det få ett uttryckssätt. 

Ingrid Banheden Breisner och Liz Nilsson håller i veckans alla aktiviteter. Både Ingrid och Liz är utbildade yogainstruktörer med många års erfarenhet av att undervisa. Ingrid är språklärare och arbetade i 25 år på högstadiet. Sedan 2013 driver hon Nyttoliv Hälsocenter i Svedala tillsammans med sin man, där hon håller i yogaklasser och ordnar olika yogaevenemang. Liz är erkänd textilkonstnär, delvis bosatt i Dublin där hon  är aktiv som konstnär och driver en yogastudio.

Liz och Ingrid har kombinerat sina kunskaper och utvecklat en speciell pedagogik där de använder sig av både yoga, meditation och skapande i ord och bild, färg och form. Dessa uttrycksformer stödjer och utvecklar varandra och hjälper till att öppna upp för det som vi har inom oss, men inte alltid släpper fram. Speciellt för denna kurs är en kreativ dagbok som deltagaren får i början av kursen och som används som ett arbetsmaterial. Efter kursen är denna dagbok en fin inspirationskälla att återvända till för att fortsätta med denna metod på egen hand.

Inga förkunskaper krävs, varken vad gäller yogan eller skapandet. Du kanske har gjort yoga men vill utveckla ditt kreativa tankesätt, eller är en kreativ person som vill använda yogan i din vardag. Alla varianter är välkomna. Liz och Ingrid  kommer att vägleda varje person genom veckans aktiviteter. Det enda du behöver ta med dig hit är en önskan om att vilja pröva och experimentera med olika uttrycksformer utan någon press att det ska bli något att visa för någon annan. Denna kurs är din personliga process.

PRELIMINÄRT PROGRAM:
Måndag 15 juni
10.00 Välkomstte, presentation samt genomgång av programmet.

11.30  Andningsövning + Meditation, Workshop
14.00 Lunch
15.00 workshop
17.00 Yoga
18.00 Dagen avslutas

Tisdag 16 juni
8.30 – 10.00 Yoga

10.30 Sen frukost
11.30 Workshop
14.00 Lunch
15.00 Workshop
17.00 Yoga
18.00 Dagen avslutas

Onsdag 17 juni
8.30 – 10.00 Yoga

10.30 Sen frukost
11.30 Workshop
14.00 Lunch
15.00 Workshop
17.00 Yoga
18.00  middag
19.00 samtal – meditation
20.30 Dagen avslutas

Torsdag 18 juni
8.30 – 10.00 Yoga
10.30 Sen frukost
11.30 Workshop
13.30 Lunch
14.30 Avrundning av veckan
15.30 Kursen slutar
 
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

 

Ett par gånger om året har jag yogaretreats i Beddingestrand på sydkusten mellan Trelleborg och Ystad. Dessa helger ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är inte många timmar vi tillbringar tillsammans, men känslan blir som efter att ha varit iväg på en lång resa. Ett retreat ger var och en möjlighet att varva ner, vara mer närvarande och ta hand om sig själv. I denna värld som är så fylld av valmöjligheter och olika intryck hela tiden, behövs en oas där man har tid att koppla av, lyssna inåt och känna in hur man har det och vad man önskar av livet. På en yogaretreat får du möjlighet till det.

YOGA- OCH KREATIVITETSHELG I BEDDINGESTRAND I SEPTEMBER

ANDRUM I BALANS OCH SKAPANDE

När hösten gör sitt intåg är det åter dags för en härlig helg fylld av yoga och kreativa upplevelser. I de kreativa workshoparna får du uttrycka dig i färg, form, ord och mönster. Upplev stillheten i meditation vid havet och njut av djupa, härliga andetag. Det blir en helg där du har möjlighet att fylla på din energi och fyllas av nya kreativa idéer.

Datum: 20-22 september 2019
Tid:
Ankomst fredag kl. 16:00, avresa söndag kl. 16:00

Plats: Beddingestrand, Skåne
Pris: 3500 kronor inkl. allt som mat, boende i dubbelrum och kursavgift. (Bor du nära och hellre vill bo hemma reduceras priset till 2.900 kr)
Ledare: Ingrid Banheden Breisner, yogapedagog och skrivcoach, (www.banhedenbreisner.se www.nyttoliv.se)
Liz Nilsson, yogainstruktör och textilkonstnär (www.liznilsson.com www.seedpodyoga.com)
Mer info: kontakta ingrid.banheden@nyttoliv.se

”Yoga releases the creative potential of Life” (B.K.S Iyengar)

Denna retreat kombinerar yoga, meditation, visuella övningar, kreativt skrivande och hälsosam, näringsrik mat. Varje deltagare får en kreativ dagbok vid ankomst att använda under retreaten. Den används under helgen som ett verktyg där ord och visuellt uttryck, som färg, form och linjer, kombineras som ett sätt att utforska nya idéer och att skapa fritt, utan bedömning. Det blir en helg där du kan experimentera och prova nya tekniker och uttrycksformer utan krav på ett slutgiltigt resultat. Helt enkelt en helg med fritt skapande. Du behöver varken vara konstnär, författare eller yogautövare, utan bara ha en önskan och nyfikenhet att få vara kreativ och bli inspirerad. Helgen är ett sätt att nära kropp och sinne och påbörja hösten med ett kreativt sinnelag.

Beddinge är en lugn ort vid havet som innan var en fiskeby. Både Ingrid och Liz har tillbringat sina somrar där sen barnsben. Inför detta retreat öppnar de sina hem i Beddingestrand och delar dem med er. Vi kommer även ha en del aktiviteter i Garnhuset, ett hus precis vid havet, där fiskarna förr hängde sina garn. Nu är det varsamt renoverat och hyrs ut till olika evenemang.

Njut av ljudet från havet, slappna av med yoga och meditation, bli inspirerad i kreativa workshops, ät näringsrik hemlagad vegetarisk mat och möt nya vänner.


PRELIMINÄRT PROGRAM

Fredag:
15.00-16.00 Ankomst till stugan, installation, rumsfördelning, tid att landa.
16.00 Välkomstte, presentation samt genomgång av programmet.
17.00 Mjuk yoga, vi börjar använda vår kreativa dagbok
18.30 Strandpromenad
19.30 Hemlagad näringsrik, vegetarisk middag
21.00 Meditation och samtal
22.00 Kvällen avslutas

Lördag:
Vi tillbringar det mesta av dagen i Garnhuset. 

07.00 Te och frukt i tystnad
07.30 Yoga/ meditation följt av skrivövningar
09.00 Näringsrik frukost
10.30 Promenad längs havet till Garnhuset i tystnad.
11.00 Kreativ workshop: undersök ditt personliga uttryck i linjer, färg och form och kreativt skrivande
13.00 Hemlagad näringsrik vegetarisk lunch
14.30 Kreativ workshop: undersök ditt personliga uttryck i linjer, färg och form och kreativt skrivande
16.30-18.30 Yoga workshop – Fysisk yoga, meditation
18.30 Fri tid i tystnad
19.30 Hemlagad näringsrik vegetarisk middag
20.30 Vägledd meditation och samtal
22.00 Promenad tillbaka till boendet i tystnad. Kvällen avslutas

Söndag:
07.00 Te och frukt i tystnad
07.30 Promenad längs havet till Garnhuset
08.00 -10.00 Yin-Yoga följt av skrivövningar
10.30 Näringsrik frukost
11.30 Kreativ workshop: undersök ditt personliga uttryck i linjer, färg och form och kreativt skrivande
13.00 Hemlagad, näringsrik, vegetarisk lunch
14.30 Packning, sharing och avrundning av helgen
16.00 Retreatet avslutas.

21105664_10203502385358144_5107166297929579636_n

”En helt fantastisk, både magisk och trevlig yogaretreat! Så mycket lugn, svett och reflektioner. Jag är så glad att jag kom med på detta och jag kommer att vilja vara med igen.

Måste också säga ett stort TACK till kocken; kolossalt god mat, fika och frukost. Min mage, själ och mitt sinne har inte mått så här bra på länge!

Andas in, andas ut och LE…..Namasté”

”Jag tänkte mig en helg där jag kunde landa i mig själv, bli lugn och hitta inspiration till goda vanor igen som att äta bra, ta hand om kroppen och sinnet.

Jag är väldigt glad över helgen som infriade alla mina förväntningar; yogan var bra, maten var god och en ny upplevelse för mig och väckte
ett intresse för vegetarisk mat. Lika viktig var den andliga inre resan med meditation.

Upplägget var lagom med tid för egen DSC_0895reflektion emellanåt, omgivningarna vackra och vädret underbart.

Stort Tack!”

”Tack Ingrid för ett fantastiskt upplägg av yogaretreat! Du har verkligen tänkt på allt och det känns så lyxigt att få så mycket yoga på en gång, fin inramning och mycket god mat. Så tacksam!”